Lopend project

Nationale agenda laadinfrastructuur

Samen naar heel veel publieke laadpunten.

In Nederland hebben we elektrisch vervoer inmiddels op grote schaal omarmt. Er rijden al meer dan 100.000 volledig elektrische auto’s, het busvervoer moet vanaf 2025 volledig elektrisch zijn en ook op het gebied van vrachtwagens voorzien we een snelle toename van elektrische mobiliteit. Goede ontwikkelingen die in lijn zijn met wereldwijde, Europese en onze Nederlandse ambities rondom het terugdringen van onze gezamenlijke CO2-uitstoot.

De elektrificering van ons wagenpark brengt voor de netbeheerders nieuwe uitdagingen met zich mee. Want als bestuurder wil je er op kunnen vertrouwen dat je zo ver kan rijden als je wilt én dat je overal onbezorgd kan opladen. Dit betekent dat er voldoende laadpalen moeten zijn, maar ook voldoende ruimte op het energienet.

De organisatie van voldoende laadpalen wordt voorzien in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, of kortweg NAL. Vanuit de NAL bepaalt de netbeheerder of en hoe het energienet aangepast moet worden. Bijvoorbeeld door fysieke uitbreiding van kabels en leidingen, maar liever door laadpalen slimmer én socialer te maken. Zo laden we altijd zo snel mogelijk én hebben we ook in huis voldoende energie.

ElaadNL is hierin het samenwerkingsplatform voor de netbeheerders en ondersteunt hen bij de uitvoering van de concrete taken die voortkomen uit de NAL. Denk hierbij onder andere aan de kansen van laadpleinen, de spelregels voor smart charging en de knelpunten in de energiewetgeving.

Laadpleinen

Laadpleinen zijn cruciaal voor het behalen van de ambities uit de NAL. Ontdek hoe deze een bijdrage leveren aan de uitrol van publieke laadlocaties.

Laadpleinen

Spelregels Smart Charging

Wie bepaalt wanneer auto’s slim worden geladen? Daar moeten we samen goede afspraken over maken. Welke belangen zijn daarbij doorslaggevend?

Spelregels Smart Charging

Wetgeving

Vanuit de overheid worden er regels opgesteld rondom elektrische mobiliteit en laadinfrastructuur. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wetgeving

Kennisdeling

Regelmatig publiceert ElaadNL kennisdocumenten rondom de ontwikkelingen van elektrische mobiliteit in Nederland. Download en lees ze hier.

Kennisdeling

Testfaciliteiten

Het Testlab van ElaadNL is een unieke testlocatie voor het testen en onderzoeken van elektrische auto’s, laadinfrastructuur en Smart Charging-systemen.

Testen

Thuisladen

Wat komt er kijken bij het laden van een elektrische auto ‘achter de meter’ en aan welke voorwaarden moet een meterkast voldoen om dit te kunnen?

Thuisladen

Cybersecurity

Bij laadtransacties ontstaat veel extra internetverkeer. Uiteraard moet al deze data veilig over en weer gestuurd worden. Ontdek hoe dat mogelijk is.

Cybersecurity