Open Source

Kennis delen zorgt voor snelle transitie naar schone mobiliteit

De energie- en mobiliteitsmarkt van de toekomst moet open (blijven) staan voor nieuwe ideeën en nieuwe spelers. Om de transitie naar schone mobiliteit te versnellen moeten er geen barrières zijn voor nieuwkomers om hun innovaties toe te passen. Daarom stimuleert en ontwikkelt ElaadNL open protocollen en standaarden. Met Open Source wordt kennis vrij gedeeld en ontstaat er een (digitale) infrastructuur voor de laadinfrastructuur waar iedereen zijn of haar product op aan kan sluiten. Elk voertuig moet overal ter wereld op elke soort laadpaal en op elk energienetwerk kunnen laden.

De rol van ElaadNL op het gebied van Open Source

ElaadNL is op veel terreinen aanjager en initiator van open source projecten. Onze onderzoekers en ontwikkelaars maken Proofs-of-concepts (PoC’s) van verschillende implementaties rondom slim laden, V2G en interoperabiliteit, maar kijkt ook naar bijvoorbeeld laadtransacties met cryptocurrency (IOTA) en communicatie tussen laadpaal en laadinfra door middel van LoRa. Alle bevindingen worden gepubliceerd en gedeeld.

Open Charge Alliance en OCPP

Een van de meest primaire en invloedrijke open source projecten is het Open Charge Point Protocol (OCPP). Een protocol voor alle laadpalen in de wereld om op dezelfde manier de communicatie tussen auto, laadpaal en back office te verzorgen. Zoals de naam al aangeeft is het een ‘open’ systeem. Geïnteresseerden mogen de specificaties van het protocol gratis downloaden en toepassen. Veel organisaties die OCPP hebben geïmplementeerd nemen deel aan de door ElaadNL geïnitieerde Open Charge Alliance (OCA), een non-profit stichting met leden die waakt over het protocol en zorgt voor innovaties en updates.

Samenwerkingen

ElaadNL werkt actief samen met verschillende organisaties om Open Source te implementeren in de laadinfrastructuur.

Enkele voorbeelden:

IOTA

In samenwerking met de IOTA foundation hebben onderzoekers van ElaadNL een Proof-of-Concept gemaakt voor betalingsmogelijkheden tussen auto en laadpaal door middel van de crypto-currency IOTA. IOTA is een opensource-cryptovaluta met gedistribueerd grootboek, die zich richt op het leveren van een veilige communicatie en veilige betalingen tussen apparaten op het internet der dingen. Met IOTA zou een auto in de toekomst zelf energie kunnen kopen en verkopen.

OpenLEADR

In samenwerking met de Linux Foundation Energy (LF Energy) voert ElaadNL het project OpenLEADR uit. Dit project betreft een open source-implementatie van OpenADR, de open standaard voor het uitwisselen van informatie over vraagrespons tussen wereldwijde energiebedrijven en energiebeheer- en controlesystemen, om vraag en aanbod van energie beter te beheren.

Open Charge Network

Het Open Charge Network stelt Charge Point Operators (CPO’s) en eMobility Service Providers in staat om gratis en met zeer lage interne inspanningen met elkaar te communiceren. Samen met de Share&Charge Foundation heeft ElaadNL dit netwerk succesvol getest.

De Share&Charge Foundation is een onafhankelijke non-profit organisatie met als doel open innovatie mogelijk te maken voor een betere laadervaring voor elektrische voertuigen.