15 juni 2022

Nieuwe publicatie PKI: Vrije toegang tot de laadinfrastructuur van de toekomst

Keuzevrijheid voor consumenten en onbeperkte toegang tot een open markt voor ondernemers; dat is het doel van de nieuwe Public Key Infrastructure (PKI) publicatie van ElaadNL. In dit boekje wordt tot in detail beschreven wat er voor nodig is om een public key infrastructure op te zetten voor ISO15118 waardoor iedereen kan bijdragen en profiteren van een open laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

De publicatie ‘Public Key Infrastructure for ISO15118 – Freedom of choice for consumers & an open access market’ werd vorige week al gepresenteerd bij de opening van het Elaad Testlab. Op 14 juni 2022 werd de publicatie ook internationaal gepresenteerd op de EVS35 in Oslo en sindsdien is deze ook als download verkrijgbaar op onze website.

Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen

Public Key Infrastructure voor de standaard ISO15118 is een essentieel onderwerp binnen de discussie hoe we de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in gaan richten voor de toekomst. In de visie van ElaadNL kan in die toekomst elke EV-rijder of -eigenaar gebruik maken van elk laadpunt, elke laaddienst en elke andere oplaadservice voor zijn of haar voertuig. Leveranciers en dienstverleners kunnen hierbij geen beperkingen opleggen aan anderen of bepaalde aanbieders of merken uitsluiten. Iedereen is welkom in deze nieuwe open markt. In de nieuwe publicatie schetsen de schrijvers de infrastructuur die daarvoor nodig is. Het is een vervolg op het eerste PKI boekje uit 2018 waarin het concept werd gepresenteerd.

Public Key Infrastructure for ISO15118

Voor ElaadNL is het van belang dat deze publicatie mensen aan het denken zet en mensen uitdaagt om mee te doen met de discussie over de laadinfrastructuur. Mocht u hier interesse in hebben, laat het ons weten!

In mei 2022 mochten we het eerste exemplaar overhandigen aan Caroline Nagtegaal, lid van het Europees Parlement en onderhandelaar voor de Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) namens de European Liberal Group. In deze video presenteert Lonneke Driessen ‘Public Key Infrastructure for ISO15118 – Freedom of choice for consumers & an open access market.’