22 februari 2022

Grootschalige laadtest Zeist - 11 maart 2022

Jouw elektrische auto maakt het verschil! Hoe? Door mee te werken aan een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door hét kenniscentrum op het gebied van laadinfra voor elektrisch vervoer. 

Op steeds meer plekken in Nederland worden laadpleinen gebouwd, zodat veel elektrische auto’s tegelijk kunnen laden. Dit is noodzakelijk om het groeiende aantal elektrische auto’s probleemloos van stroom te kunnen voorzien. Op deze pleinen worden op een enkele aansluiting meerdere elektrische voertuigen tegelijk opgeladen. De voordelen van één netaansluiting zijn dat het net minder wordt belast, de aansluiting sneller te realiseren is en dat het installeren van laadpleinen rendabeler is. Dit stimuleert de groei van het aantal laadpalen. De netaansluiting maakt gebruik van smart charging, oftewel slim laden, om ervoor te zorgen dat er genoeg stroom binnen een bepaalde tijd geleverd kan worden aan de auto’s. Belangrijk is dan dat de totale stroomvraag niet boven de aansluitwaarde komt. ElaadNL wil onderzoeken hoe dit in de praktijk werkt. Want, luisteren alle voertuigen wel en hoe snel reageren ze? Is er nog ruimte om de laadsnelheid te optimaliseren? En heeft het laden van grote groepen elektrische voertuigen ook nog gevolgen voor de spanningskwaliteit? Deze vragen wil ElaadNL gaan beantwoorden tijdens een grootschalige test op het laadplein aan de Zinzendorflaan in Zeist. De 40 laadpunten gaan we testen door op het laadplein verschillende gebruiksscenario’s uit te voeren, terwijl we meten hoe snel de systemen reageren en wat de invloed op de spanningskwaliteit is.

Doe mee!

Hier hebben we hulp bij nodig! Daarom nodigen wij jou, samen met jouw elektrische auto, uit om deel te nemen aan deze test.
Het testevent zal ongeveer een dagdeel gaan duren. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd, en tijdens de testen kan je in de omgeving van slot Zeist, dat naast het laadplein ligt, een prachtige wandeling maken. Je deelname wordt beloond met een waardebon!

Flyer grootschalige laadtest Zeist

Datum en tijd: vrijdag 11 maart van 13.00 tot ca. 17.00 uur
Locatie: Zinzendorflaan in Zeist (Brouwerij 9 Parking)
Let op: Zorg dat de accu niet vol is, anders kunnen wij niet laden.

Meedoen? Neem contact op met ElaadNL: Celine.van.Aalst@elaad.nl
Je kunt ook meedoen met een elektrische motor, bestelbusje of een hybride!

Heeft u interesse in een rondleiding door Slot Zeist? Dit regelen wij voor u! Geef dit aan als u deelneemt aan de proef.
De orangerie van Slot Zeist is vrij toegankelijk.

Testteam ElaadNL

Onze technische partners zijn eNovates en TotalEnergies; andere betrokken partners zijn MRA-Elektrisch en de gemeente Zeist.

Deze test valt onder het project Slimme Laadpleinen. In dit project werkt ElaadNL samen met NKL, Overmorgen, de NAL en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.