22 april 2025

Blog: Waar wordt (netbewust) thuis geladen?

Onlangs maakten netbeheerders Liander en Enexis en laadaanbieders ANWB, Vattenfall en Eneco eMobility de resultaten bekend van een proef met netbewust thuis laden. Hun conclusie: ‘Auto thuis opladen buiten de spits geeft 68% meer ruimte op het stroomnet’. Het was voor collega Nazir Refa van ons data-team die ook een bijdrage leverde aan het project, aanleiding om wat dieper in het onderwerp ‘thuis laden’ te duiken. Hij schreef er onderstaand blog over.

Door: Nazir Refa

Op dit moment laadt ruim 50% van de elektrische rijders hun voertuig op via een thuislaadpunt. In de Outlook Personenauto’s heeft ElaadNL op CBS-buurtniveau inzichtelijk hoe de groei en de spreiding van thuislaadpunten eruitziet.

De Outlook prognoses zijn door Enexis en Liander gebruikt in het kader van de pilot Netbewust Thuisladen. Hiermee is inzicht verkregen in welke locaties relevant zijn voor netbewust thuisladen, en wat de totale potentie hiervan is als het gaat om piekreductie bij thuisladers.

In deze blogpost bespreken we hoe de spreiding van thuislaadpunten eruitziet en wat de impact is van regulier versus netbewust thuisladen.

Aantal en spreiding van thuislaadpunten

Thuisladen vindt voornamelijk plaats in buurten waar bewoners beschikken over een privéparkeergelegenheid. Dit betreft doorgaans appartementen met parkeergarages, vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. Naar schatting heeft tussen de 20% en 25% van de huishoudens in Nederland de beschikking tot een privéparkeerplaats.

ElaadNL verwacht dat in 2050 circa 21% van alle elektrische personenauto’s via een thuislaadpunt wordt opgeladen. Dit komt neer op ongeveer 2,1 miljoen thuislaadpunten.

De onderstaande kaart laat de verwachte spreiding van het aandeel thuisladen in 2050 zien. Over het algemeen is de concentratie van thuisladen hoger in minder stedelijke gebieden, waar relatief meer huishoudens beschikken over een eigen parkeerplek.

Elektriciteitsvraag thuisladen

Elektrische rijders met een thuislaadpunt laden hun auto voornamelijk op bij hun eigen laadvoorziening. De verwachting is dat in 2050 in totaal circa 5 TWh aan elektriciteit wordt verbruikt door ongeveer 2,1 miljoen thuislaadpunten. Dit komt neer op ongeveer 4,5% van het huidige totale elektriciteitsverbruik in Nederland (110 TWh).

Regulier versus netbewust thuisladen

Het regulier laden van voertuigen, oftewel direct volladen bij aankomst op de locatie, zorgt voor extra hoge pieken op het elektriciteitsnet. Uit onze simulatie blijkt dat bij regulier thuisladen er gemiddeld per elektrisch auto ongeveer 1 tot 2,5 kW extra belasting ontstaat tijdens de piekuren, bovenop het huishoudelijke verbruik. Deze simulaties zijn gebaseerd op daadwerkelijk gemeten thuislaadgedrag van elektrische auto’s.

Netbewust thuisladen, een vorm van slim laden, zorgt ervoor dat de laadsessies via een marktpartij worden aangepast op de krapte op het stroomnet. De pieken die bijvoorbeeld tussen 17:00 – 23:00 uur ontstaan bij het regulier thuisladen van elektrische auto’s worden dan significant gereduceerd. Netbewust thuisladen met alleen een basiscapaciteit van 4 kW per laadpunt levert in onze simulaties een afname van meer dan 40% in de piekbelasting op tussen 17:00 – 23:00 uur in vergelijking met regulier laden. De uitgangspunt van 4 kW per laadpunt als een basiscapaciteit is gebaseerd het op nationaal actieprogramma Slim Laden voor Iedereen.