17 maart 2023

Stappenplan voor elektrisch goederenvervoer

Om ondernemers in de logistiek te helpen bij de overstap naar elektrische bestel- en vrachtwagens is het stappenplan Elektrisch Rijden ontwikkeld dat aangeeft hoe zij zich kunnen voorbereiden op de ZE-zones, hoe een voertuig te kiezen, welke laadinfrastructuur hierbij past, hoeveel vermogen nodig is voor het opladen, en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Het stappenplan is ontwikkeld door de Werkgroep Logistiek van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) in samenwerking met NAL-regio G4, MRA-e, de Vliegende Brigade, TLN, Evofenedex, Connekt, Lean & Green, ElaadNL en het Nationale Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL).

Goed voorbereid aan de slag!

Er zijn veel tools en handreikingen beschikbaar die ondernemers kunnen helpen bij de overgang naar elektrisch rijden. Ook tools waar aanbevelingen op basis van de eigen logistieke operatie (jaarkilometrage, vlootomvang, beladingsgraad) worden gedaan. In het stappenplan zijn de meest actuele noodzakelijke tools en informatie voor ondernemers op een rij gezet. Doorloop de stappen en krijg onder andere:

  • Persoonlijk advies over voertuigkeuze
  • Advies over hoe je op je bedrijfslocatie zelf laadpunten realiseert
  • Concrete tips over het aanleggen van zwaardere laadinfrastructuur op het depot
  • Inzicht in het vermogen dat je nodig hebt als je je wagenpark elektrificeert, als input voor het gesprek met de netbeheerder
  • Overzicht van de verwachte laadvraag op jouw bedrijventerrein

Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren zijn er verschillende mogelijkheden tot financiële ondersteuning. Zo zijn er subsidieprogramma’s voor bestelbussen (SEBA), vrachtwagens (AanZET) en emissieloos bouwmaterieel (SSEB). Ook deze vind je in het stappenplan.

Bekijk het Stappenplan Elektrisch Goederenvervoer

Dit stappenplan is ontwikkeld door de Werkgroep Logistiek van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) in samenwerking met NAL-regio G4, MRA-e, de Vliegende Brigade, TLN, Evofenedex, Connekt, Lean & Green, ElaadNL en het Nationale Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL).

Naar het stappenplan