5 december 2022

Mini-symposium/boekpresentatie: Op naar flexibel energiemanagement in en om de woning

Officiële publicatie van de ‘Roadmap energiemanagement in en om de woning’: hoe gaan apparaten thuis bijdragen aan maximale flexibiliteit en duurzaamheid.

Energiemanagement bij de woning

FAN, ElaadNL en TKI zien grote uitdagingen én kansen in de energievoorziening in en om de woning en systemen voor energiemanagement die daarbij horen. Maar dan moeten we wel nu gaan acteren. Wij willen dat Nederland de juiste stappen zet met betrekking tot energiemanagement bij woningen, zodat we in 2030 op grootschalige wijze slimmer met energie om kunnen gaan. Wij hebben onderzocht hoe energiemanagement de waarde van duurzame energie kan verhogen. Laten we samenwerken om dat te versnellen.

Naar aanleiding van de publicatie van de ‘Roadmap energiemanagement in en om de woning’ wordt een mini-symposium/boekpresentatie georganiseerd waarbij de onderzoekers het rapport toelichten en in discussie gaan met drie experts op het gebied van energiesystemen en consumenten.

Bekijk hieronder de opname van het evenement.

Publicaties

Voor wie?

Energiemaatschappijen, netbeheerders, fabrikanten, onderzoekers, adviseurs in Energie Management (oplossingen), warmtepompbranche, aanbieders van laadoplossingen voor elektrisch vervoer, ontwikkelaars van (platformen voor) slimme energiediensten, installateurs, beleidsmakers, energienerds, geïnteresseerden in zonne-energie en thuisopslag. Kortom, iedereen die wil bijdragen aan het verhogen van de waarde van duurzame energie.

Programma 15 december

 1. Welkom door dagvoorzitter Maarten de Vries, programmamanager Smart Energy bij TKI Urban Energy.
 2. Intro van het rapport door Arjan Wargers, ElaadNL en Adriaan van Eck, Flexiblepower Alliance Network.
  Arjan en Adriaan vertellen over de hoofdpunten van het rapport en zij geven aan welke andere activiteiten FAN en ElaadNL ondernemen op het vlak van HEM en HEMS.
 3. Panel met drie sprekers die vanuit hun expertise het licht laten schijnen op HEM en HEMS:
  1. Thijs de Graaf, commercieel directeur NieuweStroom. Thijs zal vanuit zijn kennis en ervaring met zaken als dynamische energieprijzen ingaan op de kansen op gebied van energie-consumenten en proposities.
  2. Daphne Geelen, Innovatiemanager Enexis. Daphne is expert op het gebied van kansen en uitdagingen in het energiesysteem, en heeft tevens uitgebreid onderzoek gedaan naar eindgebruikers en slimme energiesystemen.
  3. Arjen Noorbergen, directeur Olisto en mede-oprichter Toon, de Slimme Thermostaat. Arjen is expert op gebied van digitalisering en techniek in de woning in relatie tot energiemanagement.
 4. Feedback en vragen vanuit publiek.
 5. Afsluiting