7 juni 2021

Consortium om transitie naar elektrisch rijden te versnellen

Fastned, ABB, Alfen, ElaadNL, Lightyear, NKL, Rocsys, Technische Universiteit Eindhoven en VDL hebben een eMobility consortium opgericht om een Groeiplan in de dienen bij het Nationaal Groeifonds. Het doel is om gezamenlijk een schaal- en innovatieslag te maken om daarmee de transitie naar elektrisch rijden te versnellen. Deze groep wordt mogelijk nog uitgebreid met andere partners.

In 2025 moeten de Nederlandse steden emissievrij zijn wat betreft logistiek vervoer. In 2030 mogen er alleen nog emissievrije auto’s verkocht worden en in 2050 moet al het transport emissievrij zijn. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er grote stappen gezet worden. Het Groeiplan van het eMobility consortium is er op gericht om de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen. Dit geldt voor zowel personenvervoer als voor zwaardere voertuigen. Het elektrisch vervoer moet tevens slimmer, efficiënter en autonomer worden en laadinfrastructuur moet klaargemaakt worden om de snelle groei in het aantal elektrische voertuigen en daarmee de hard groeiende vraag naar oplaadcapaciteit te faciliteren.

De doelen van het eMobility consortium sluiten naadloos aan bij de missie van Fastned om de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen door vrijheid te geven aan elektrische rijders.  

De Nederlandse eMobility sector heeft momenteel een koppositie in Europa met sterke exportkansen. Er worden daarnaast veel banen gecreëerd in deze zeer snel groeiende sector. Het stimuleren van elektrische mobiliteit en innovaties op dit gebied waaronder de aanleg van laadinfrastructuur voor zowel personenvervoer als logistiek vervoer zorgt ervoor dat de klimaatambities gehaald kunnen worden én Nederland koploper blijft op het gebied van eMobility. Het consortium hoort binnenkort of het Groeiplan geselecteerd is om verder ontwikkeld te worden tot een definitieve aanvraag voor het Nationaal Groeifonds.

Onoph Caron, directeur van ElaadNL: “Al lijkt elektrisch personenvervoer bijna gewoon, er moet nog veel gebeuren. Naast opschaling staat met name de elektrificatie van logistiek/zwaar transport nog in de kinderschoenen. Met mogelijk grote impact op het elektriciteitsnet. ElaadNL levert als kennispartner een belangrijke bijdrage in dit consortium. Op meerdere vlakken: protocollen, standaarden, testen, netbeheer. De kracht van het consortium is dat we vanaf de start van het project nauw samenwerken in de keten.”