Van 25 tot en met 27 november organiseren ENI, BMWT en ElaadNL het allereerste testevenement voor het opladen van mobiel elektrisch bouwmaterieel. Dit BuildZero Testevent, dat plaatsvindt in het Elaad Testlab in Arnhem, speelt in op de transitie naar emissieloos bouwen. Met de verschuiving van fossiele brandstoffen naar elektrische aandrijving ontstaan nieuwe uitdagingen, zoals de standaardisatie van laadoplossingen. Dit event zet belangrijke stappen om deze vraagstukken op te lossen en draagt bij aan de realisatie van zero-emissie bouwplaatsen.
In de recent gepubliceerde Outlook van ElaadNL wordt verwacht dat de vraag naar laadinfrastructuur voor emissieloos bouwen sterk zal toenemen. Een van de belangrijkste conclusies is dat standaardisatie essentieel is om emissieloos bouwen op grotere schaal mogelijk te maken. In de praktijk blijkt een gestandaardiseerde manier van laden echter nog niet de norm. Interoperabiliteit speelt een sleutelrol binnen deze standaardisatie: kan elk emissieloos mobiel werktuig laden aan elk type laadpaal?
Vanaf maandag 25 november werken ENI, BMWT en ElaadNL samen tijdens het driedaagse BuildZero Testevent, waar vier bouwvoertuigen, drie batterijsystemen en drie laadpalen van verschillende fabrikanten worden getest op interoperabiliteit. In een gecontroleerde omgeving wordt de inzet van dit materieel op de bouwplaats gesimuleerd, voeren de deelnemers testen uit, delen ze kennis en werken ze aan verbeteringen.
Naast het testen zelf is er in het programma op de eerste dag in de middag ook ruimte voor presentaties en kennisdeling. Inspirerende sprekers bieden waardevolle inzichten in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zero-emissie bouw. Deze bijeenkomst wordt geopend door Klaas Ruitenberg, gedeputeerde van de provincie Gelderland, en iedereen is van harte welkom.
Netbeheerders (vertegenwoordigd door ElaadNL) en de bouwsector willen door middel van dit evenement een belangrijke stap zetten richting duurzame bouwoplossingen. Samenwerking is cruciaal om de uitdagingen rond elektrisch laden op te lossen. Bij succes zullen in de toekomst vaker BuildZero testdagen georganiseerd worden om verdere innovatie te stimuleren.