5 juli 2012

Wat is OCPP?

In een engelstalige video legt directeur Onoph Caron van stichting e-laad uit wat OCPP is, waarom het van belang is en hoe de toekomst voor OCPP eruit ziet.

Het Open Charge Point Protocol (OCPP) is een protocol waarin beschreven staat hoe de communicatie tussen het oplaadpunt voor elektrische auto’s en het backofficesysteem moet plaatsvinden. OCPP zorgt ervoor dat verschillende systemen met elkaar op een uniforme wijze kunnen communiceren.

OCPP is een open protocol. Dit betekent dat het door iedereen gebruikt kan en mag worden. Dit betekent ook dat iedereen kan meedoen aan de ontwikkeling van het OCPP. Hierdoor wordt er voor gezorgd dat er een open standaard ontstaat waardoor de interoperabiliteit bevorderd wordt en leveranciersonafhankelijkheid wordt bereikt.

In 2009 begon stichting e-laad met enkele partners met OCPP. Ondertussen zijn er al meer dan 400 deelnemers uit 35 landen waaronder USA, Singapore, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en Rusland. E-laad wil graag doorgaan op deze succesvolle weg en nog veel verbeteringen doorvoeren. Op termijn (in 2013) zal het OCPP echter wel door de leden gefinancierd moeten worden. Hoe dit precies wordt ingericht wordt op dit moment onderzocht.