Op 28 september onthult burgemeester Jorritsma van Eindhoven het prototype van de Transparante Laadpaal bij de opening van het Smart City jaarcongres. Als er meer elektrische auto’s ingeplugd staan dan vol kunnen laden, maakt de transparante laadpaal zichtbaar hoeveel stroom beschikbaar is en hoe die verdeeld wordt. Zo kan de gebruiker zien wat er gebeurt en welke keuzes gemaakt worden. De Transparante Laadpaal is het eerste fysieke antwoord op de vraag hoe de smart city van de nabije toekomst voor mensen te begrijpen blijft. De gemeente Eindhoven verwelkomt dit idee: zo raken mensen betrokken bij nieuwe technologie en kunnen ze op de toepassing invloed hebben.
In de smart city van morgen worden voortdurend vergaande keuzes gemaakt door middel van algoritmes. Hoe lang staat het stoplicht op rood? Wanneer gaan waar de straatlichten aan? Wie kan als eerste de meeste kilometers laden voor zijn elektrische auto? Allemaal nuttige toepassingen. Want wat is er mis met een stoplicht dat langer groen is als iemand die slechter ter been is oversteekt? Of straatverlichting die uitgaat als er toch niemand is? En volledig elektrische auto’s die voorrang krijgen bij het laden op plug-in-hybrides? Maar als je niet kunt zien welke keuzes waarom gemaakt worden dan kan het gevoel ontstaan totaal overgeleverd te zijn aan techniek en algoritmes. Zie ook: Mobiliteit en elektriciteit in het digitale tijdperk, het Planbureau voor de Leefomgeving http://www.pbl.nl/publicaties/mobiliteit-en-elektriciteit-in-het-digitale-tijdperk. Als gebruiker moet je dan maar hopen dat je eerlijk en netjes behandeld wordt. Daarmee wordt transparantie noodzakelijk bij de slimme technieken die nu worden bedacht en de komende jaren uitgerold worden.
Vanuit die gedachte is het project Transparante Laadpaal ontstaan. In dit project heeft een aantal deskundigen en ontwerpers gewerkt aan het vormgeven van die transparantie bij publieke laadpalen. Resultaat is een prototype van de Transparante Laadpaal dat gebruikt kan worden voor demonstratiedoeleinden. Het laat zien wat er gebeurt als prioriteiten verdeeld worden zonder dat je daar iets van ziet, en wat transparantie toevoegt. Na de onthulling op 28 september zullen met geïnteresseerd publiek demonstraties gehouden worden. Om zo de discussie over het probleem en de oplossing ervan tastbaar te maken. Ook wordt gekeken naar een pilotproject waarbij de Transparante Laadpaal in de praktijk getest kan worden.
Smart society
De gemeente Eindhoven zet vooral in op smart society in plaats van smart city. In een smart city zorgen technologische toepassingen voor een aangenamer leefklimaat, maar het is top-down ingericht. De gemeente Eindhoven streeft er naar om technologische toepassingen samen met de inwoners in straten en wijken te ontwikkelen en toe te passen. Burgers moeten invloed hebben op de technologie die de stad leefbaarder maakt. Op dit moment lopen er enkele projecten in de stad om met dit idee te experimenteren.
klik hier voor meer informatie.
De Transparante Laadpaal is een project van ElaadNL (kennis- en innovatiecentrum op het gebied van Smart Charging), Alliander (regionale netbeheerder) en is ontworpen door The Incredible Machine.
Zie hier de trailer.