Via onderstaande link download je een ‘Request for Information’ (RfI) met betrekking tot het ontwikkelen en testen van interoperabiliteit voor energiemanagement bij en in woningen, mede via open source software.
Tot 26 mei is het mogelijk te reageren op deze uitvraag, die de voorbereiding is voor een Request for Proposal (RfP). We streven ernaar uiterlijk eind juni 2025 het RfP te publiceren. Hierin wordt specifieke ontwikkeling uitgevraagd op fixed-price basis. De opstart van het uiteindelijke ontwikkelproject is beoogd voor september 2025.
Voor vragen kun je mailen naar rfi@elaad.nl. Jouw bijdrage aan de RfI kun je invullen in het online formulier. (let op: je kunt dit formulier niet tussentijds opslaan!)
Met steun van het ministerie van KGG starten ElaadNL en Stichting FAN een project met als werktitel “interoperabele oplossing voor HEMS en energie-intensieve apparaten”. Het project heeft als doel flexibiliteit vanuit woningen te bevorderen, en Nederlanders sneller handelingsperspectief te bieden om bij te dragen aan uitdagingen in het energiesysteem.
Volgend uit ons recente onderzoek naar de marktvisie op protocollen en architectuur voor slim energiemanagement (April 2025) willen wij de beweging naar interoperabiliteit en de inzet van energiemanagementsystemen actief gaan versnellen.
Naar aanleiding van het reeds voltooide onderzoek hebben we in de basis gekozen voor een gelimiteerde set open standaarden, te weten OpenADR voor communicatie tussen energiesysteem en woning, en S2, EEBus, Matter, Modbus en OCPP voor communicatie met apparaten in en om de woning.
Het project stelt middelen (financieel en in kind) beschikbaar voor partijen die bereid zijn om te werken aan het ontwikkelen, testen, demonstreren en inzetten van interoperabiliteitsoplossingen, zowel voor wat betreft (open source) software als hardware.
Met deze RfI willen wij nu eerst feedback ophalen op onze wensen en ideeën, om het RfP zo goed mogelijk op te kunnen stellen. Tevens inventariseren wij met het RfI de interesse bij fabrikanten en andere partijen voor het uitbrengen van een offerte op de RfP.
Dit is een publiek RfI/RfP traject. In het RfI vragen we breed feedback op de technische uitgangspunten, ontwikkelaanpak, test- en demonstratie aanpak, tijdslijnen, contractuele afspraken en vergoedingen.