Webinar

Wat leren we van Utrechtse slim laden proef met flexibele nettarieven?

donderdag 16 maart 2023 / 12 uur

Nico Brinkel (Universiteit Utrecht) en Peter Markotić (ElaadNL)

In deze webtalk presenteren Nico Brinkel (Universiteit Utrecht) en Peter Markotić (ElaadNL) de resultaten van de grootschalige demonstratie van flexibele nettarieven in Utrecht (FLEET).

Het project FLEET ontwikkelt en demonstreert een slim laadsysteem met flexibele nettarieven. In een living lab van 200 publieke laadpalen (400 laadpunten) in de gemeente Utrecht testen de projectpartners (ElaadNL, UU, Enervalis, WeDriveSolar en Stedin) varianten van slim laden en ontwikkelen ze diensten voor een betaalbare, snelle en duurzame EV-laadinfrastructuur.

Prijsprikkels vanuit de netbeheerder en slimme algoritmen aan de laadpaal zorgen voor een match tussen vraag en aanbod van duurzame energie. Buiten piekmomenten, als de elektriciteitsvraag laag is en het aanbod zon- en windenergie hoog, kunnen EV-rijders zo goedkoper, sneller en duurzamer laden. Tijdens piekmomenten krijgen EV-gebruikers de mogelijkheid om tegen een meerprijs sneller te laden. Op deze manier zorgt FLEET voor een betaalbare en duurzame laadinfrastructuur voor gebruiker én netbeheerder.

Tijdens de aansluitende paneldiscussie sluiten ook Robin Berg (We Drive Solar), Henk Fidder (Stedin) en Jelle Meersmans (Enervalis) aan.

Stel je vragen tijdens het webinar of vooraf via info@elaad.nl.