Live event

Naar flexibel energiemanagement in en om de woning

donderdag 15 december 2022 / 15.00

Mini-symposium/boekpresentatie

Op 15 december 2022 organiseerden FAN, ElaadNL en TKI Urban Energy een mini-symposium rondom energiemanagement in en om de woning. Dit ter gelegenheid van de publicatie van het onderzoek ‘Kansen voor energiemanagement in de woning’.

Bekijk hieronder de opname van het evenement.

Programma

Energiemanagement in en om woningen krijgt meer aandacht door de toenemende elektrificatie, met name door de opkomst van elektrische auto’s, (hybride) warmtepompen, zonne-energie en vermoedelijk straks ook thuisbatterijen. Dit biedt kansen en uitdagingen. Onderzoekers Arjan Wargers (ElaadNL) en Adriaan van Eck (FAN) zullen hun onderzoek over dit onderwerp presenteren. Een panel van experts zal daarna ingaan op de bevindingen van het onderzoek en bespreekt de uitdagingen voor energiemanagement in en om woningen. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen voor het publiek.

 1. Welkom door dagvoorzitter Maarten de Vries, programmamanager Smart Energy bij TKI Urban Energy.
 2. Intro van het rapport door Arjan Wargers, ElaadNL en Adriaan van Eck, Flexiblepower Alliance Network.
  Arjan en Adriaan vertellen over de hoofdpunten van het rapport en zij geven aan welke andere activiteiten FAN en ElaadNL ondernemen op het vlak van HEM en HEMS.
 3. Panel met drie sprekers die vanuit hun expertise het licht laten schijnen op HEM en HEMS:
  1. Thijs de Graaf, commercieel directeur NieuweStroom. Thijs zal vanuit zijn kennis en ervaring met zaken als dynamische energieprijzen ingaan op de kansen op gebied van energie-consumenten en proposities.
  2. Daphne Geelen, Innovatiemanager Enexis. Daphne is expert op het gebied van kansen en uitdagingen in het energiesysteem, en heeft tevens uitgebreid onderzoek gedaan naar eindgebruikers en slimme energiesystemen.
  3. Arjen Noorbergen, directeur Olisto en mede-oprichter Toon, de Slimme Thermostaat. Arjen is expert op gebied van digitalisering en techniek in de woning in relatie tot energiemanagement.
 4. Feedback en vragen vanuit publiek.
 5. Afsluiting