Van 25 tot en met 27 november organiseren ENI, BMWT en ElaadNL het eerste testevenement voor het opladen van mobiel elektrisch bouwmaterieel. De bouw gaat richting zero emissie. Met de transitie van fossiele brandstoffen naar stroom ontstaan ook uitdagingen zoals de standaardisatie van het opladen. Hoe zorgen we ervoor dat alle elektrische voertuigen en materieel zorgeloos opgeladen kunnen worden? Om dat te testen en te verbeteren vindt binnenkort het eerste BuildZero Testevent plaats in het Elaad Testlab in Arnhem.
In de recent gepubliceerde Outlook spreekt ElaadNL de verwachting uit dat de vermogensvraag voor emissieloos bouwen sterk zal groeien. Een van de conclusies uit deze Outlook is dat standaardisatie van het opladen een belangrijk punt is om emissieloos bouwen op te kunnen schalen. Op dit moment is de ervaring uit het veld dat een gestandaardiseerde manier van laden nog niet de norm is. Interoperabiliteit is een van de belangrijkste aandachtspunten binnen standaardisatie van laden. Oftewel, kan elk emissieloos mobiel werktuig laden aan elk type laadpaal?
Om een antwoord op die vraag te krijgen gaat er vanaf maandag 25 november een uniek samenwerkingsinitiatief plaatsvinden: ENI, BMWT en ElaadNL organiseren dan samen het driedaagse BuildZero Testevent. Het evenement is in het testlab van ElaadNL in Arnhem. Hier worden sinds de opening van het testlab in 2022 ook al tests gedaan met laadinfra, elektrische personenauto’s en e-trucks. Op dit eerste evenement worden testen uitgevoerd met vier bouwvoertuigen, drie batterijsystemen en drie laadpalen van verschillende fabrikanten.
Gedurende deze dagen wordt in een gecontroleerde omgeving de inzet van dit materieel op de bouwplaats gesimuleerd en zullen de deelnemers in verschillende combinaties met elkaar interoperabiliteits-testen uitvoeren, kennis met elkaar delen en waar nodig werken aan verbeteringen. Daarnaast delen inspirerende sprekers hun kennis. Het idee is dat bij succes in de toekomst meer van dit soort BuildZero testdagen georganiseerd worden.
Door samen te werken hopen netbeheerders (vertegenwoordigd door ElaadNL) en de bouwsector een significante stap te maken om de huidige uitdagingen rondom het laden op te lossen. Samen op weg naar zero emissie bouwen!
Emissieloos Netwerk Infra (ENI) is een ecosysteem van bedrijven om de transitie naar emissieloos werken versneld mogelijk te maken. Daarbij werken 45 koplopers uit de infrabranche samen (van aannemer, ombouwer, startup, leverancier, importeur tot verhuurder) aan de versnelling van de ontwikkeling van zero emissie bouwmaterieel. Cruciaal is dat ENI dit mogelijk wil maken tegen een acceptabele TCO (total cost of ownership) en op basis van uniforme standaarden, waardoor opschaling ook structureel tot stand komt.
Kern van de scope van ENI ligt bij het rijdend en rollend materieel met een gewicht groter dan 20 ton, zoals kranen, bulldozers en heistellingen. Dat materieel zorgt voor de meeste emissies op de bouwplaats. Ook mobiel (bouw)materieel heeft daarbij onze aandacht. Materieel kleiner dan 20 ton is in toenemende mate al emissieloos te verkrijgen. ENI organiseert en faciliteert actief activiteiten die vraag- en kennisbundeling vergroten. Daarbij hebben we o.a. aandacht voor het op de juiste wijze aanbesteden (waardoor vraag ontstaat), voor technische vereisten van het materieel, voor opleidingen en voor de laadinfravoorzieningen op de bouwplaats.
BMWT is de brancheorganisatie van importeurs en leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. BMWT functioneert hierin als kenniscentrum op het gebied van veilig, deskundig en duurzaam werken met werkmaterieel. Met het BMWT-keurmerk wordt de kwaliteit van periodieke veiligheidskeuringen op werkmaterieel geborgd. Jaarlijks worden meer dan 360.000 machines onder BMWT-Keur gekeurd.
BMWT participeert actief in De Groene Koers om de transitie naar emissieloos grondverzetmaterieel te realiseren.
Vrijwel alle grote importeurs en leveranciers op het gebied van werkmaterieel zijn aangesloten bij BMWT. In totaal telt BMWT ruim 100 leden. Daarnaast zijn circa 120 bedrijven gecertificeerd om keuringen uit te voeren onder het kwaliteitssysteem BMWT-Keur.
Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt en test het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen. ElaadNL is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse Netbeheerders. Door hun onderlinge betrokkenheid bij ElaadNL bereiden de netbeheerders zich voor op een toekomst van elektrisch rijden en duurzaam opladen.
ElaadNL test het laden van personenauto’s tot elektrische bussen en trucks en de bijbehorende laadinfrastructuur. Testen in het ElaadNL Testlab doen we in Arnhem, een ontmoetingsplek voor nieuwe modellen en innovaties op het gebied van het laden van elektrische voertuigen en onderzoek naar de interactie met het onderliggende stroomnet.