Toonaangevende fabrikanten van terreinvoertuigen hebben de handen ineengeslagen met ENI (Emissieloos Netwerk Infra) en ElaadNL om open marktstandaarden voor Zero Emission (ZE) bouwmachines te bespreken. In een rondetafelgesprek zullen de bedrijven precompetitief samenwerken om standaarden te formuleren voor verschillende ontwerpaspecten van grotere elektrische machines. Dit zal de aanpassing door eindgebruikers op de Europese markt vergemakkelijken. Komatsu, Volvo CE en VDL ETS behoren tot de eerste leden van dit rondetafelgesprek en hebben op de bouwbeurs Bauma in München een Memorandum of Understanding ondertekend.
Elektrificatie brengt belangrijke gezondheids- en milieuvoordelen met zich mee. Het vermindert tegelijkertijd de gevolgen voor het klimaat (CO2), de natuur (NOx) en de gezondheid (toxiciteit, geluid, trillingen) die inherent zijn aan de verbranding van diesel in bouwmachines. Bovendien zijn er veel operationele en economische voordelen te behalen door standaardisatie. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat elk elektrisch voertuig, elke accu en elke bouwmachine van elk merk en type probleemloos kan worden opgeladen met alle laadapparatuur.
De overgang naar ZE-bouwmachines is in sommige landen, zoals Nederland en Scandinavië, al begonnen. De ervaringen van deze koplopers hebben tal van waardevolle inzichten opgeleverd om machines te verbeteren door middel van standaardisatie. Elders staat elektrificatie nog in de kinderschoenen. Dat biedt een unieke kans om die praktijkervaringen te gebruiken om nu al afspraken te maken over open marktstandaarden, voordat de productie wordt opgeschaald.
Een typisch voorbeeld is het gebruik van hetzelfde slimme laadprotocol. Dergelijke protocollen zijn nodig om de snelheid en tijd van het laden te regelen. Omdat de accucapaciteit van één machine doorgaans 3 tot 8 keer zo groot is als die van een personenauto, is slim laden cruciaal voor het beheer van het laden op een bouwplaats. Deze protocollen bestaan wel, maar worden niet door alle leveranciers van machines en laadapparatuur uniform toegepast. Dit leidt tegenwoordig vaak tot compatibiliteitsproblemen op bouwplaatsen.
De partijen in deze rondetafel erkennen de potentiële voordelen voor de hele markt als sommige machineaspecten gestandaardiseerd kunnen worden. Dit zou resulteren in een hogere mate van compatibiliteit binnen een geëlektrificeerde bouwplaats voor meerdere merken, waardoor aanpassing en veilig gebruik eenvoudiger worden. De beoogde gespreksonderwerpen richten zich daarom op het vergroten van die interoperabiliteit en het stimuleren van samenwerking binnen de waardeketen.
De ondertekenaars van dit Memorandum van Overeenstemming (MoU) delen de intentie om het mogelijk te maken dat andere gelijkgestemde partijen zich na een eerste incubatieperiode aansluiten bij dit rondetafelproces. De resultaten zullen gaandeweg worden gepubliceerd ten behoeve van de ontwikkeling van de gehele ZE-bouwmarkt.
Wilt u meer weten over dit initiatief of uw interesse kenbaar maken? Ga dan naar: https://www.emissieloosnetwerkinfra.nl/english/oem-roundtable