18 juni 2012

Filmpje laat belang zien van publieke oplaadpunten elektrische auto’s

Filmpje laat belang zien van publieke oplaadpunten elektrische auto’s

In een nieuw Youtube-filmpje laat stichting e-laad zien hoe belangrijk een publiek oplaadpunt in de buurt van huis is voor mensen die elektrisch rijden. Doel van het filmpje is om gemeenten te inspireren hieraan mee te werken. Aan het woord komen twee e-rijders, een wethouder en de directeur van stichting e-laad.

Voor veel mensen die elektrisch rijden is een publiek oplaadpunt dicht bij huis cruciaal. Zij hebben geen eigen garage of oprit maar parkeren hun auto op straat. Een publiek laadpunt is dan hun enige mogelijkheid om thuis, zonder gedoe, op te laden. Gemeenten kunnen ze hierbij helpen door mee te werken aan het aanbod van stichting e-laad om deze oplaadpunten te plaatsen en te onderhouden. Zo kunnen ze mensen die elektrisch rijden gastvrij ontvangen.

Steeds meer gemeenten – nu al meer dan 154 – werken mee aan verzoeken van mensen die elektrisch rijden voor een publiek oplaadpunt in de buurt van hun huis. Stichting e-laad plaatst ze in principe zonder kosten voor gemeente of e-rijder maar is daarbij wel altijd afhankelijk van medewerking van de gemeente. Deze bepaalt immers wat er in de openbare ruimte gebeurt. Veel gemeenten pakken dit nieuwe onderwerp met enthousiasme op. Andere hebben die stap nog niet gezet. Met name voor deze gemeenten is het filmpje bedoeld.

Met het nieuwe filmpje wordt in zes minuten duidelijk wat het belang is van publieke laadpunten in de buurt van huis voor de diverse betrokkenen: voor mensen die elektrisch (gaan) rijden, voor gemeenten die werken aan duurzame mobiliteit en voor het realiseren van een landelijk dekkend netwerk van publieke oplaadpunten. Ook wordt ingegaan op de uitdagingen die dit onderwerp voor gemeenten biedt. Het filmpje eindigt met de oproep van stichting e-laad aan gemeenten die dat nog niet zijn om ook gastvrije e-gemeente te worden.

Lees ook
Tachtig gemeenten zetten zichzelf op gastvrije kaart tijdens VNG-congres

 

Welke gemeenten zijn gastvrij voor elektrische auto’s?