30 september 2024

Terugblik op viering 15 jaar Elaad

Foto- en videoverslag Festival of Solutions

Op donderdag 26 september vierde ElaadNL haar 15-jarig bestaan met een feestelijk evenement: het Festival of Solutions. Meer dan tweehonderd enthousiaste deelnemers kwamen naar het Elaad Testlab in Arnhem dat voor de gelegenheid was omgetoverd tot een festivalterrein. Centraal in het programma stonden demo’s en korte presentaties van oplossingen waar de experts van ElaadNL met diverse partners aan werken. Oplossingen die een antwoord geven op de uitdagingen van nu en de toekomst. Want hoe gaan we steeds meer elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens slim en duurzaam opladen op een steeds voller stroomnet?

Het Festival begon met inspirerende speeches van Ton Rombouts (voorzitter ElaadNL), Marcel Hielkema (voorzitter Connectr en VNO|NCO-Midden) en Onoph Caron (directeur ElaadNL). Hierbij werd het publiek meegenomen in het ontstaan van ElaadNL als initiatief van de netbeheerders, de groei en transformatie van het plaatsen van laadpalen tot een kennis- en innovatiecentrum dat zich bezig houdt met slim en duurzaam opladen, het hedendaagse landschap van elektrische mobiliteit en de toekomst zoals ElaadNL die mede vorm wil geven.

Ook ging de animatie ‘Het verhaal van Elaad’ in première en aan het einde van het festival werd de Elaad Quiz gespeeld.

Bekijk hieronder het video- en foto-overzicht van het feestelijke jubileum van Elaad.

Meer dan tweehonderd bezoekers namen deel aan het Festival of Solutions
Opening van het plenaire programma door Martijn Siemes (ElaadNL)
Ton Rombouts: "De opdracht was toen, zorg dat Nederland klaar is voor de honderdduizenden elektrische auto’s die er gaan komen en bewerkstellig een doorbraak!"
Marcel Hielkema: "Realiseer je je dat Arnhem op dit moment de laadpaalhoofdstad van Europa is?"
Onoph Caron: "De huidige aantallen in het elektrisch vervoer zijn nog maar een fractie van wat het gaat worden."
Het plenaire deel werd afgesloten met 12 pitches van de verschillende demonstraties die die middag gegeven werden. Maud van Helvoirt presenteerde haar demonstratie over het gebruik van Extended Reality (XR).
In het kader van Cybersecurity liet Wilco van Beijnum zien hoe hackers het voorzien hebben op de laadinfrastructuur.
Robin Berg (WeDriveSolar) in gesprek met Gerben Spies en Paul Bartelds die een demonstratie gaven over de slimme laadpaalfundering.
Op het buitenterrein werden testen gedaan met batterijen en het laden van vrachtwagens.
Een belangrijk onderdeel van de Testlab tests is Power Quality waarover Gio Sciarone een demonstratie gaf.
De elektrificatie van zwaar bouwmaterieel (shovels, trucks en hijskranen) is in volle gang. Op het buitenterrein verzorgde onder andere Flip Olde Weernink hier een presentatie over.