30 april 2025

Netbewust laden: OpenADR gekozen als standaard voor communicatie tussen netbeheerders en laadpaalexploitanten

Om netbewust laden technisch mogelijk te maken moet een stuursignaal gegeven kunnen worden van netbeheerder naar laadpaalexploitant. Een signaal dat aangeeft dat er voor bepaalde tijd minder of eventueel helemaal niet geladen moet worden om ruimte op het stroomnet te houden voor ander gebruik. Die communicatie gaat via communicatieprotocollen en hierover zijn nu belangrijke afspraken gemaakt. Netbeheerders en laadpaalexploitanten hebben gezamenlijk gekozen voor communicatieprotocol OpenADR 3.0. 

OpenADR (Open Automated Demand Response) is een internationaal gebruikte, open communicatiestandaard waarmee elektriciteitsverbruik flexibel kan worden aangepast op basis van signalen over vraag en aanbod. OpenADR is ontwikkeld in de Verenigde Staten en heeft onder andere tot doel het elektriciteitsnet beter te balanceren tijdens piekbelastingen.

ElaadNL beheert de Nederlandse specificatie van OpenADR en ondersteunt bij implementatievragen. In 2025 wordt onderzocht hoe de beheerstructuur verder vorm krijgt. Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een slim, toekomstbestendig laadinfrastructuur systeem.

Keuze voor één standaard

Op dit moment wordt er al informatie uitgewisseld tussen netbeheerders en laadpaalexploitanten, maar dit gebeurt nog via verschillende interfaces of op een niet-geautomatiseerde manier. Dat zorgt voor complexiteit en extra inspanningen bij de implementatie. De keuze voor één standaard – OpenADR – brengt hier verandering in en maakt grootschalige, efficiënte communicatie mogelijk.

OpenADR 3.0 werd geselecteerd vanwege zijn geschiktheid voor het uniform en geautomatiseerd doorgeven van beschikbare netcapaciteit. Vanuit OpenADR 3.0 is een beperkte berichtenset geselecteerd om netbewust laden, zoals we dat in Nederland met elkaar hebben afgesproken, te kunnen invullen.

De implementatie van OpenADR is inmiddels gestart. Verschillende netbeheerders en laadpaalexploitanten werken momenteel aan het inrichten van hun ICT-systemen om berichten te kunnen versturen en ontvangen. Netbeheerders sturen capaciteitsprofielen per laadcluster, die door laadpaalexploitanten actief worden toegepast in het laadproces.

Slim laden voor iedereen

Deze ontwikkeling is onderdeel van het programma ‘Slim Laden voor Iedereen’ van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Dit programma streeft ernaar slim laden op grote schaal te implementeren, zodat elektrische voertuigen optimaal kunnen bijdragen aan de energietransitie.