Lopend project

Provinciehuis in Zwolle

De provincie Overijssel stimuleert op allerlei wijzen duurzame projecten. Een van de mogelijkheden die zij biedt is om op te treden als launching customer voor innovatieve projecten/bedrijven. Het zonnelaadstation van AmperaPark bij het provinciehuis in Zwolle is zo’n voorbeeld. Het betreft hier een combinatie van het opwekken van stroom met zonnepanelen als overkapping van parkeerplaatsen, de opslag van zonnestroom in batterijen met het laden van elektrische auto’s.

De volgende technieken worden in dit Living Lab gecombineerd:

  • De productie van zonnestroom op parkeerplaatsen met een lichtgewicht staal/hout constructie. Deze wijze van zonnestroomproductie heeft diverse voordelen: dubbel gebruik van de openbare ruimte, meer schaduw, dus minder hittestress, comfort (droog en koel parkeren) en regenwateropvang. Ook is de maatschappelijke acceptatie van deze wijze van duurzame energieproductie een hoog.
  • De opslag van de zonnestroom in hydride batterijen van Zweedse Nilar.
  • Deze batterijen worden direct in gelijkstroom geladen (DC/DC) vanuit een FerroAmp EnergyHub.
  • Laadpunten voor elektrische auto’s (zowel AC als DC): naast 4 EV-Box laadpunten (AC, 22 KW) zijn er 2 EcoTap 30 KW DC stations.
  • Het systeem wordt aangestuurd door een Energy Management System (EMS) dat optimaal gebruik maakt van de beschikbare zonnestroom.
  • Bezoekers van het provinciehuis kunnen op voorhand een laadplek reserveren en zijn dus zeker van een probleemloze terugreis met hun elektrische auto. Door dit reserveren kan het EMS ook goed de vermogensbehoeften gedurende de dag bepalen. In combinatie met de weersvoorspelling (beschikbaarheid zonnestroom) en het batterijsysteem kan zo de aansturing over de diverse laadpunten slim plaats vinden. 
  • Laden naar behoefte: bezoekers wordt de mogelijkheid geboden om te kiezen voor diverse opties: DC snelladen, omdat men slechts een afspraak voor een uur heeft: 30 KWh (circa 180 kilometer), normaal AC laden omdat men 2 uur blijft (22 KWh, circa 120 kilometer) of alleen laden als er zonnestroom beschikbaar is. Bij elk type laden hoort een eigen tarief, dat steeds lager wordt. Op deze wijze worden bezoekers gestimuleerd om hun laadbehoeften af te stemmen op de beschikbaarheid.

Stand van zaken

De proeftuin bij het Provinciehuis in Zwolle is naar verwachting medio september 2021 geheel gereed voor de eerste testen.