Lopend project

a.s.r. verzekeringen in Utrecht

a.s.r. neemt haar MVO-doelstellingen zeer serieus en een van deze is het terugdringen van de CO2 footprint. Dit heeft geresulteerd in de beslissing dat vanaf 2020 alle 500 leasecontracten in 4 jaar om zijn naar volledig elektrisch.

Om dit gegeven te faciliteren is de dubbellaags parkeerinrichting met plaats voor 450 voertuigen voorzien van een dak met zonnepanelen (pv) met 260 bi-directionele oplaadplekken. Deze zijn uitbreidbaar tot 450 stuks. a.s.r. is trots te kunnen participeren in dit belangrijke onderzoek en zal dienen als een van de living labs. Het vertegenwoordigt de kantooromgeving waar de vraag naar oplaad voorzieningen elk jaar stevig groeit.

Stand van zaken

De huidige status (juli 2021) van het project is dat plaatsing van het bi-faciale dak met zonnepanelen (pv) gereed is en in week 30 alle laadvoorzieningen (van We drive solar) up and running zijn. Het op afstand kunnen besturen en regelen is gepland in week 36. Vanaf die week zal er op afstand kunnen worden bestuurd en bewaakt.

Geïnstalleerde laadstations

Mennekes realiseert de laadinfra in de parkeergarage van a.s.r.. De geplaatste laadinfra heeft een vermogen van 22kW en is voorzien van ISO15118-techniek. Hierdoor kan het laadstation communiceren met de auto en data uitwisselen over de laadpas en accountgegevens die in de auto zijn opgeslagen. Eigenaren met een auto die dit ondersteunt, hoeven zich dus niet langer te identificeren met hun laadpas. Daarnaast zijn de laadstations geschikt voor Vehicle to Grid (V2G), oftewel het terugleveren van energie aan het net. De geïntegreerde techniek voor energiemanagement, zorgt voor dynamische sturing van het laadvermogen. Dit gebeurt real-time en fase nauwkeurig waarbij de aansturing verloopt per groep laadstations of per verdeelinrichting. Qua communicatie zijn de laadstations via GSM gekoppeld aan een back-office op basis van OCPP voor inzicht en afrekening van de laadsessies.