Slotevenement SmoothEMS met Gridshield op 25 februari
Op 25 februari 2025 wordt het project SmoothEMS met Gridshield officieel afgerond in het Provinciehuis Utrecht.
Wat zijn de inzichten, lessen en voordelen uit het onderzoek en de fieldlab-testen? Wat betekent dit voor bedrijven, netbeheerders en gemeenten?
Wat is de routekaart voor opschaling?
Ontdek het op 25 februari en bouw vandaag mee aan de slimme infrastructuur van morgen.
Vanaf 9.30 uur is de inloop en om 10 uur start het programma. Zie hieronder voor de inhoud van het programma. We sluiten vanaf ca. 16.30 uur af met een netwerkborrel.
Aanmelden slotevenement SmoothEMS met Gridshield
Op het programma:
Drie keynote sprekers geven hun perspectief vanuit de overheid, de netbeheerder en de onderzoekswereld:
- Roelof Mulder, Programmamanager Energietransitie in mobiliteit bij de provincie Utrecht
- Pallas Agterberg, Challenge Officer bij Alliander
- Michel Emde, Business Consultant bij TNO
Lessons learned in de vorm van drie kennissessies: de partners van het project SmoothEMS met Gridshield lichten de verschillende living labs toe en delen met u wat zij daarvan hebben geleerd.
U neemt de ‘lessons learned’ mee en gaat zelf aan de slag in werksessies met de roadmap voor opschaling: wat hebben we nodig en hoe moeten we het doen in de toekomst?
De werksessies worden professioneel begeleid door Polycentric Solutions.
De dagvoorzitter is Matthijs Nieuwenhuis van MN Change Collective.
Achtergrond
De transitie van fossiele naar hernieuwbare energie brengt grote veranderingen met zich mee. De elektriciteitsvraag vraag neemt sterk toe. Voertuigen worden in rap tempo elektrisch en gebouwen gaan over op warmtepompen. Dat leidt tot een grotere en gelijktijdige belasting van het stroomnet in wijken en op bedrijventerreinen. Met als gevolg mogelijke overbelasting van het net en wellicht structureel nadelige effecten voor iedereen, van burgers en bedrijven tot netbeheerders.
Inzet van flexibiliteit kan helpen om deze overbelasting te verminderen, bijvoorbeeld door de belasting te verschuiven of te spreiden over de tijd. Die flexibiliteit vergroten kan bijvoorbeeld door vraag en aanbod van elektriciteit lokaal optimaal op elkaar af te stemmen via een Energy Management System (EMS).
Uiteindelijk is het doel een veilig, betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem te ontwikkelen waarbij door toepassing van het schaalbare SmoothEMS met GridShield in congestiegebieden juist ruimte vrijkomt om te groeien. Hiermee vormt infrastructuur een mindere belemmering in de energietransitie.