Lopend project

Projectoverleg en labtour in Twente

Het enthousiaste SmoothEMS met Gridshield-team werkt nog steeds als een tandem aan allemaal mooie innovaties. De afstemming die daarvoor nodig is vindt vaak online plaats, maar echte bevlogenheid komt pas naar boven als we elkaar weer fysiek ontmoeten. Deze keer was het de eer aan de Universiteit Twente om het consortium te ontvangen.

Labtour door het vermogenselektronicalab

Deze gelegenheid werd aangegrepen om een labtour door het vermogenselektronicalab van de universiteit, verzorgd door oud Gridshielder Nataly Bañol Arias en haar promovendus Rutger Kersjes. Hier kregen we een uitleg over de hardware-in-the-loop (HIL) setup waar momenteel hard aan gewerkt wordt. Hiermee kunnen in detail de effecten van slim laden van elektrische voertuigen op de efficiëntie en harmonische vervuiling worden gesimuleerd in real-time. Daarbij werkt Rutger aan de implementatie van een controlmodule zodat deze HIL gekoppeld kan worden aan het EMS dat binnen het Gridshield project wordt gebruikt.

Zo kunnen de onderzoekers van de universiteit straks geavanceerde experimenten uitvoeren in het lab nog voordat deze in de praktijk worden uitgerold. Daarnaast werden ook nieuwe prototypes getoond van laadcircuits die efficiënt om kunnen gaan met batterypacks met verschillende spanningsniveaus en een machine om de veroudering van batterijcellen te testen. Kortom, onmisbare tools voor onderzoek naar de impact van slim laden op zowel het elektriciteitsnet als de auto. 

Onderzoek naar publiceren verkregen data

Daarnaast hebben we het gehad over onze eigen goudmijn: Namelijk de data die we verzamelen binnen het project. Leoni Winschermann laat weten dat ze geen publiek beschikbare dataset van dit formaat, met zoveel detail, en van één locatie kan vinden. Dat terwijl deze data wel essentieel is voor het onderzoek dat zij en haar collega’s uitvoeren. Wij hebben met zijn allen al zoveel geleerd door de data dat we allemaal de maatschappelijke meerwaarde inzien als ook andere onderzoekers kunnen gaan puzzelen met de data. Daarom inventariseren we de komende tijd hoe en welke data we publiek kunnen maken. 

Grote finale: de pizza-test

Als laatste zijn we begonnen met het verkennen van wat er nodig is voor de grote finale test van Gridshield in samenwerking met LochemEnergie. Het is inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden dat Gerwin, samen met de bewoners, het lokale elektriciteitsnet met elektrisch laden en het afbakken van pizza’s op zwart kreeg. Daarom hebben we de tijd benut voor een reflectie, welke voorspellingen waren destijds goed, en waar zaten we ernaast?

De groei van het aandeel elektrische auto’s is behoorlijk accuraat, maar de vermogens zijn toch heel anders dan 10 jaar geleden. Waar we destijds vooral last hadden van onbalans door enkelfasige 10 of 16 Ampère laders, bezitten de meeste huishoudens tegenwoordig toch een 3-fase 16A lader. Dit is in principe een positief effect voor de balans, maar kan tegelijkertijd ook zorgen voor een nog hogere piekbelasting dan in 2015.

Daarnaast begint domotica ook steeds meer gemeengoed te komen, een extra stuk sturing “achter-de-meter” waar we rekening mee zullen moeten gaan houden voor de volgende tests in de woonwijken van Lochem.