Lopend project
Opening ZeroBuilt door gedeputeerde Klaas Ruitenberg.

Doelstellingen

Het project heeft ambitieuze doelen die gericht zijn op het creëren van een duurzame en emissievrije toekomst voor de bouw- en infrasector.

Koploperspositie Provincie Gelderland

Bovendien versterkt het project de regio en Nederland als koploper op het gebied van ZE-bouwprojecten. Regionaal door actieve deelname aan het SEB-convenant, het stellen van ZE-eisen in aanbestedingen en het ontwikkelen van een laadvisie voor de regio. Als land is Nederland samen met Noorwegen en Zweden koploper in ZE-bouwen.

Motivatie voor de sector en kennisspreiding

Een toonaangevend kennisprogramma te ontwikkelen dat volledig open en toegankelijk is, om zowel grote bedrijven, kleine spelers en publieke organisaties binnen de sector te bereiken, met als doel de kennis en oplossingen die voortkomen uit het project breed te verspreiden en de sector als geheel vooruit te helpen.

Open en transparante data

Het verzamelen en delen van uitgebreide data over de prestaties van de laadinfrastructuur en het emissieloze bouwmaterieel. Deze data wordt openbaar beschikbaar gesteld via een open-access platform. Dit zorgt ervoor dat onderzoekers, beleidsmakers, aannemers en technologieleveranciers toegang hebben tot waardevolle inzichten die kunnen bijdragen aan verdere innovaties en verbeteringen in de sector.

Sterke samenwerking en community building

Het opbouwen van een sterke community van stakeholders die samenwerken aan de transitie naar emissieloos bouwen. Het project zal nieuwe samenwerkingsverbanden tussen aannemers, technologieleveranciers, overheden en onderzoeksinstellingen zijn essentieel om de uitdagingen in de sector effectief aan te pakken en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die breed gedragen en ondersteund worden.

Publiek belang en maatschappelijke waarde

Oplossingen onderzoeken die ook bijdragen aan maatschappelijke waarde. Dit omvat het verlagen van de milieubelasting, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het creëren van een gezondere leefomgeving. Het project streeft ernaar om aantoonbare maatschappelijke voordelen te realiseren, zoals een vermindering van CO2-uitstoot.

Toegankelijkheid en inclusiviteit

Zorgen dat de ontwikkelde kennis en technologieën voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht de grootte of middelen van de betrokken partijen. Dit betekent dat alle resultaten, van data tot onderzoeksrapporten en technische handleidingen, openbaar en gratis beschikbaar worden gesteld. Door een open en inclusieve benadering te hanteren, hoopt het project een brede acceptatie en implementatie van emissieloze bouwtechnologieën te stimuleren.