Veilige laadpalen in de openbare ruimte
Het is belangrijk dat elektrische apparatuur in de openbare ruimte veilig is. Daarom stellen de netbeheerders bepaalde eisen aan apparaten en installaties die worden aangesloten op het publieke elektriciteitsnet. Dit geldt voor bijvoorbeeld parkeerautomaten, openbare verlichting en dus ook voor laadpalen.
Voordat laadpalen in het publieke domein geplaatst mogen worden, worden deze daarom gekeurd. Zo weten iedereen zeker dat laadpalen voldoen aan de veiligheidsstandaard en optimaal functioneren. Onderaan deze pagina vindt u de laadpalen die op dit moment goedgekeurd zijn.
Hieronder zijn de door de netbeheerders goedgekeurde publieke laadpalen met een geïntegreerde netaansluiting weergegeven. Deze laadpalen kunnen veilig en betrouwbaar aangesloten worden in de openbare ruimte op het elektriciteitsnet in heel Nederland. Om ook goedgekeurd te worden hanteren we een standaard proces voor deze netbeheerderskeuring.
NB: De netbeheerderskeuring is alleen bedoeld om een veilige en betrouwbare aansluiting op het publieke elektriciteitsnet te waarborgen. Een laadoplossing zonder geïntegreerde netaansluiting kan dus ook niet volgens de netbeheerderskeuring gekeurd worden.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de laadpalen die op dit moment goedgekeurd zijn conform Aansluitspecificaties v3.0, en hebben dus succesvol de netbeheerderskeuring doorlopen.
3x25A t/m 3x35A
3x80A
3x25A
DIC-325-OB
Duo Wide
3x25A t/m 3x80A
eNovates TRC
EEG-2S-22P-D
3x25A t/m 3x63A
AC E Series – PDSPE. Waaronder de F-D, F-R en B-R serie
We Drive Solar 1.1
Vraag extra informatie over de netbeheerderskeuringen voor laadpalen aan bij mij. De aansluitspecificaties voor geïntegreerde laadobjecten vind je hieronder.
Het document ‘Aansluitspecificaties laadobjecten 3x25A – 3x80A’ (onderaan deze paragraaf te downloaden, ook in het Engels) vormt de basis waarmee de keuringsdienst het netbeheerdersgedeelte van nieuwe modellen laadobjecten keurt voor toelating tot het elektriciteitsnet. De keuringsdienst wordt gecoördineerd vanuit ElaadNL en de keuring wordt uitgevoerd door experts van de samenwerkende netbeheerders. De eisen zijn zodanig opgesteld, dat een veilige en betrouwbare aansluiting op het openbare elektriciteitsnet gewaarborgd blijft.
De ontwikkeling van deze specificaties is een belangrijke stap naar verdere standaardisatie van de techniek in laadobjecten. Het document is met name bedoeld voor producenten van deze laadobjecten. Het voordeel voor laadobjectproducenten en partijen die laadobjecten in de markt zetten, is dat het netbeheerdersgedeelte van een laadobject slechts één keer gekeurd hoeft te worden en vervolgens gebruikt kan worden door heel Nederland in alle verzorgingsgebieden van de verschillende netbeheerders.
Een belangrijke voorwaarde is dat een slimme meter in de laadobjecten geplaatst wordt. Deze slimme meter maakt het mogelijk dat meetdata op afstand uitgelezen en uitgewisseld kan worden. Ter onderbouwing van deze connectiviteit vragen we in de actuele Aansluitspecificaties een connectiviteitstest uit te voeren, waarbij er een maximale demping voor de behuizing is gesteld. De Aansluitspecificaties zijn tevens geschikt voor zwaardere aansluitingen, tot aan 3x80A. Dit vormt de basis voor sneller laden, dat past in de trend van nieuwe elektrische auto’s die op de markt komen. De publicaties zijn breder toepasbaar dan alleen op laadpalen. Ze zijn ook geschikt voor andere laadobjecten zoals laadlantaarns.
Nog niet goedgekeurde laadobjecten worden sinds 2018 gekeurd op basis van de Aansluitspecificaties. Vanaf 1 april 2023 dienen alle nieuw te plaatsen laadobjecten minimaal te voldoen aan de vernieuwde Aansluitspecificaties, versie 3.0. Het testprotocol voor connectiviteit van de slimme meter is beschikbaar onderaan deze pagina.
ElaadNL faciliteert de keuring van laadpalen. Hiervoor is een duidelijk proces ontwikkeld, zodat elke keuring op dezelfde manier verloopt. Het keuringsproces voor fabrikanten bestaat uit vijf eenvoudige stappen:
Als dit proces succesvol is doorlopen, wordt de laadpaal toegevoegd aan de lijst met goedgekeurde laadpalen en mag deze aangesloten worden in de openbare ruimte in heel Nederland! We nodigen fabrikanten daarnaast van harte uit om een exemplaar van de goedgekeurde laadpaal toe te voegen aan het ElaadNL Testplein. Zo kunnen we deze meenemen in interoperabiliteits- en Smart Charging testen met elektrische voertuigen.
Laadpalen en lichtmasten hebben beide een aansluiting nodig op het energienet, maar ze hebben ook allebei hun eigen specifieke eigenschappen. Hierdoor zijn er duidelijke verschillen tussen deze objecten. Bij de integratie van beide tot laadlichtmasten, is er een aantal aandachtspunten. Op basis van praktijkvoorbeelden uit eerdere pilots en toekomstige ontwikkelingen, gaat het informatieblad Laadlichtmasten in op de verschillen en biedt belangrijke aandachtspunten bij de realisatie van laadlichtmasten.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de laadpalen die op dit moment goedgekeurd zijn conform Aansluitspecificaties v2.1. Deze laadpalen voldoen aan de oude set van aansluitspecificaties. Sinds 1 juli 2023 dienen nieuw te plaatsen laadobjecten te voldoen aan v3.o. Zie hiervoor de lijst met goedgekeurde objecten bovenaan de pagina.
Netbeheerder
Wil je jouw object met een geïntegreerde netaansluiting aanmelden voor de netbeheerderskeuring? Bezoek dan onze pagina over de netbeheerderskeuringen.