15 september 2016

Geld verdienen met de elektrische auto

Start-up Jedlix – partner in Living Lab Smart Charging

De tech start-up Jedlix heeft een app ontwikkeld waarmee elektrische auto’s kunnen opladen op het meest duurzame moment – bij het aanbod van de meeste zon en wind op het elektriciteitsnet. Mèt de verzekering van een volle accu op het juiste moment. Een win-win situatie dus. En dat er naast duurzame stroom laden ook nog geld mee kan worden verdiend, is mooi meegenomen.

Jedlix is de eerste onderneming die deel neemt aan het Living Lab Smart Charging nadat de gemeente Den Haag het spits afbeet. Het partnerschap met Jedlix is van groot belang voor het project om van Nederland een groot Living Lab op het gebied van Smart Charging te maken. Jedlix won vorige week de ICT Milieu Award.


Smart Charging wordt door Jedlix met de app #ichargesmart al in de praktijk gebracht. Er maken nu zo’n 400 rijders gebruik van de dienst die op steeds meer laadpalen te gebruiken is. De deelname in het Living Lab Smart Charging houdt in dat samen met de Radboud Universiteit Nijmegen en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoek gedaan wordt naar de ervaringen van deelnemers met Smart Charging. De kennis die dit oplevert kan dan weer gebruikt worden in de verdere ontwikkeling van Smart Charging. Nederland loopt hierin voorop en wil internationaal de toon zetten.

Duurzaamste moment
Het aanbod duurzame stroom groeit hard. Die stroom komt in pieken en dalen: de wind waait en de zon schijnt op momenten die het weer voor ons uitzoekt. En dat is niet altijd op het moment dat we die stroom ook nodig hebben. Die stroom moeten we dus gaan opslaan. De accu’s van elektrische auto’s zijn daarvoor een perfecte oplossing. Berijders kunnen daarbij helemaal zelf aangeven hoe,  wanneer en in hoeverre ze aan Smart Charging willen doen in de #ichargesmart app.

Jedlix balanceert het aanbod van duurzame stroom en zorgt ervoor dat de elektrische auto het meest wordt geladen tijdens een periode met veel aanbod duurzame stroom. Hiervoor wordt het bedrijf beloond en dat delen zij met de gebruikers van de app. “Toch mooi dat ik met duurzaam laden geld kan verdienen”, aldus elektrisch rijder Jeroen van Agt uit Eindhoven. De verdiensten zijn nu nog enkele Euro’s per maand. “We verwachten dat die in de loop van de ontwikkeling van de markt zullen stijgen tot enkele tientjes per maand per gebruiker”, aldus Jaap Burger van Jedlix. Jeroen van Agt: “Toch mooi, ik heb een gratis app waarmee ik geld verdien.”

Gedragsonderzoek
Het gedragsonderzoek binnen het Living Lab Smart Charging wordt gedaan om te leren wat de behoeften zijn van de gebruikers. Zo kan het reguleren van duurzame stroom via #ichargesmart nog beter worden afgestemd op de wensen van de EV-rijders. Er wordt onderzocht wat een gebruiker motiveert om zijn elektrische auto deel te laten nemen aan Smart Charging – wil hij of zij het wel en waarom? Ook wordt onderzocht hoeveel flexibiliteit een EV-rijder zou willen geven. Wanneer een EV-rijder bereid is om veel flexibiliteit te geven kunnen in een later stadium nieuwe functionaliteiten worden geboden zoals ontladen. Dit zal ervoor zorgen dat er nog beter gebruik kan worden gemaakt van het aanbod groene energie.